Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ…ΟΝΕΙΡΑ

Στα Άρθρα by taxiarhes-moschato

Σκηνή σε ναό της πόλης:
-Θα γίνει πόλεμος; Να μαζέψουμε τρόφιμα;
-Ποιός σας το είπε βρε παιδιά;
-Ο γέροντας Παΐσιος!
-Μα έχει κοιμηθεί εδώ και χρόνια!
-Εμφανίστηκε στο όνειρο Αγιορειτών μοναχών!
-Τι λέτε βρε παιδιά; Σε πόσους μαζί δηλαδή;
-Δεν ξέρω, τό είπε το Alter. Γράφτηκε και στο διαδίκτυο…

Και η ανοησία συνεχίζεται. Η συνωμοσιολογία συνεχίζεται, με όνειρα αυτή την φορά. Και πέρυσι «αγιορείτες γέροντες» είχαν πει πως θα γίνει πόλεμος. Στό ξύπνιο τότε, όχι όπως φέτος στον ύπνο τους. Και είχαμε πληροφορηθεί πως σε κάποιο γυναικείο μοναστήρι – και όχι μόνο-  η ταλαίπωρη ηγουμένη είχε δώσε εντολή να γεμίσουν οι αποθήκες. Αφού το είπαν οι «Αγιορείτες», έτσι θα είναι. 

Αρκεί να είσαι «Αγιορείτης γέροντας» και αμέσως έχεις το αλάθητο. Σαν και κείνο τον “αγιορείτη” του Λιακόπουλου. Ή τον άλλο τηλεαστέρα μοναχό που δήλωνε αγιορείτης, ενώ είχε ολιγόμηνη παραμονή στο Όρος.
Λες και όλοι οι μοναχοί έχουν τις ίδιες απόψεις. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στο Άγιον Όρος. Λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό αθεολόγητοι κι απλοϊκοί μοναχοί, κι άλλοι που είναι πλανεμένοι. Κι ακούμε πολλές φορές θεολογικές ανοησίες και δεισιδαιμονίες, από τα στόματα μοναχών. Άμα μένεις δε και σε καλύβα, την θεοπτία την έχεις στο τσεπάκι σου! 
Τρέχουν οι ευσεβείς κυρίες να πάρουν χρησμούς και ντιρεκτίβες, παίρνουν θάρρος οι «γέροντες» και εφορμούν και πάλι να μας σώσουν, να μας νουθετήσουν, να μας πουν τα μελούμενα! Έλεος πια. Αχ, και να ζούσε ο γερο-Παΐσιος, πως θα τους παραμάζωνε όλους αυτούς και όλους τους άλλους που στο όνομά του παραπλανούν τον κόσμο…

Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί άγιοι και άξιοι μοναχοί στό Όρος, που προσέχουν τα λόγια τους, δεν φοβίζουν, δεν παριστάνουν τους προορατικούς, αλλά οικοδομούν, συμβουλεύουν, βοηθούν τον κόσμο.  

 

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους:

Η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους Άθω, εξ αφορμής προβολής προσφάτως εκ μέρους ωρισμένων Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως πληροφοριών αναφερομένων εις δήθεν εμφάνισιν εις μοναχούς του οσίας βιοτής μακαριστού Γέροντος Παϊσίου και προαναγγελίαν υπ’ αυτού επικειμένου πολέμου, προκληθείσης δε εκ τούτου ανησυχίας και αναταραχής, χάριν της αληθείας και ένεκεν σεβασμού εις την μνήμην του Γέροντος, δηλώνει ότι τοιαύται φημολογίαι είναι αναληθείς και δεν συνάδουν μεθ᾽ όσων έτι ζων επρέσβευεν ο Γέρων Παΐσιος.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι
των είκοσιν Ιερών Μονών του  Αγίου Όρους  Άθω.

 Και επιστολή του αγιορείτη μοναχού Προδρόμου   (Ορθόδοξος Τύπος, 1 Οκτ.) 

 Μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν για την εμφάνιση του π. Παϊσίου στο Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα στην Ι. Μ. Παντελεήμονος σε κάποιους Ρώσους μοναχούς, όπου λέγεται ότι τους είπε να ειδοποιήσουν τον κόσμο, για να προμηθευθεί λάδι και αλεύρι γιατί έρχεται πείνα. Προσοχή ρωτήθηκε το Μοναστήρι και όλα είναι παραμύθια. Τα αποτελέσματα, εσκεμμένα η μη, του ψευδούς αυτού δημοσιεύματος είναι:
1) Να διακωμωδηθεί η εκκλησία, και να παρουσιασθεί στην συνείδηση του λαού σαν μια ομάδα καφετζούδων, που προβλέπει τα μελλοντα.
2) Και να εξευτελισθεί στην συνείδηση του λαού και πάλι το Αγ. Όρος (μετά το Βατοπαίδι), χαρακτηρίζοντας τους αγιορείτες ως φιλοτομαριστές. Καθόσον ο Θεός δια του Γ. Παϊσίου, ειδοποιεί τα μοναστήρια και μόνον νάχουν το νου τους μη τυχόν και πεινάσουν, αγνοώντας τον γύρω κόσμο.

Μ. Πρόδρομος Αγιορείτης, Καρυές Αγ. Όρους