Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου…

Στα Άρθρα by Ιερός ναός Ταξιαρχών Μοσχάτου

Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου, Dalrymple, William, εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ, σελ. 637

 Ακόμα ένα βιβλίο που διαβάσαμε και μας συνάρπασε.
Την ά­νοι­ξη του 587 μ.Χ., δύ­ο μο­να­χοί της Ι. Μ. Α­γί­ου Θε­ο­δο­σί­ου του Κοι­νο­βιά­ρχου, ο Ι­ω­άν­νης Μό­σχος και ο μα­θη­τής του Σω­φρό­νιος ο Δα­μα­σκη­νός (με­τέ­πει­τα Πα­τριά­ρχης Ι­ε­ρο­σο­λύ­μων), ξε­κί­νη­σαν έ­να ο­δοι­πο­ρι­κό, α­πό τις α­κτές του Βο­σπό­ρου ως τους αμ­μό­λο­φους της Αι­γύ­πτου. Σκο­πός τους να κα­τα­γρά­ψουν ι­στο­ρί­ες α­πό τον βί­ο των μο­να­χών της ε­ρή­μου. Α­πο­τέ­λε­σμα του τα­ξι­διού αυ­τού ή­ταν το γνω­στό «Λει­μω­νά­ριο» (βλ. Λει­μω­νά­ριον, εκδ. Ι. Μ. Σταυ­ρο­νι­κή­τα, 1986).
Δε­κα­τέσ­σε­ρις αι­ώ­νες αρ­γό­τε­ρα, το 1994, ο Σκώ­τος συγ­γρα­φέ­ας Ου­ί­λιαμ Νταλ­ρίμ­πλ, α­φού συμ­βου­λεύ­τη­κε τον σπου­δαί­ο βυ­ζαν­τι­νο­λό­γο Σερ Στή­βεν Ράν­σι­μαν, ξε­κί­νη­σε έ­να τα­ξί­δι α­πό το Ά­γιον ΄Ο­ρος με ο­δη­γό το Λει­μω­νά­ριο, στα ί­χνη του Ι­ω­άν­νη Μό­σχου. Σκο­πός του ή­ταν να κοι­μη­θεί στα ί­δια μο­να­στή­ρια, να προ­σευ­χη­θεί κά­τω α­πό τις ί­δι­ες τοι­χο­γρα­φί­ες, να α­να­κα­λύ­ψει τι α­πέ­μει­νε και να κα­τα­γρά­ψει την τε­λευ­ταί­α α­να­λαμ­πή του Βυ­ζαν­τί­ου. Ταυ­τό­χρο­να πε­ρι­γρά­φει με γλα­φυ­ρό­τα­το τρό­πο την πε­ρι­πλά­νη­σή του, στην Τουρ­κί­α, την Συ­ρί­α, τον Λί­βα­νο, το Ισ­ρα­ήλ,  και την Αί­γυ­πτο. Η κα­τά­στα­ση στην ο­ποί­α βρί­σκον­ται οι Χρι­στια­νοί στις χώ­ρες αυ­τές, οι πό­λε­μοι, το Ισ­λάμ, σχο­λι­ά­ζον­ται με ευ­θυ­κρι­σί­α α­πό τον συγ­γρα­φέ­α, που συν­δυά­ζει την τα­ξι­δι­ω­τι­κή λο­γο­τε­χνί­α, με θε­ο­λο­γι­κό και πο­λι­τι­κό σχο­λια­σμό.
Άλλα βιβλία του Νταλρίμπλ: “Στα βήματα του Μάρκο Πόλο” (“In Xanadu”, 1989) ,  “City of Djinns: A year in Delhi” (1994), “White Mughals: love and betrayal in eighteenth-century India”  (2002).