Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου, Dalrymple, William, εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ, σελ. 637
Ακόμα ένα βιβλίο που διαβάσαμε και μας συνάρπασε.
Την άνοιξη του 587 μ.Χ., δύο μοναχοί της Ι. Μ. Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, ο Ιωάννης Μόσχος και ο μαθητής του Σωφρόνιος ο Δαμασκηνός (μετέπειτα Πατριάρχης Ιεροσολύμων), ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό, από τις ακτές του Βοσπόρου ως τους αμμόλοφους της Αιγύπτου. Σκοπός τους να καταγράψουν ιστορίες από τον βίο των μοναχών της ερήμου. Αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού ήταν το γνωστό «Λειμωνάριο» (βλ. Λειμωνάριον, εκδ. Ι. Μ. Σταυρονικήτα, 1986).
Δεκατέσσερις αιώνες αργότερα, το 1994, ο Σκώτος συγγραφέας Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, αφού συμβουλεύτηκε τον σπουδαίο βυζαντινολόγο Σερ Στήβεν Ράνσιμαν, ξεκίνησε ένα ταξίδι από το Άγιον ΄Ορος με οδηγό το Λειμωνάριο, στα ίχνη του Ιωάννη Μόσχου. Σκοπός του ήταν να κοιμηθεί στα ίδια μοναστήρια, να προσευχηθεί κάτω από τις ίδιες τοιχογραφίες, να ανακαλύψει τι απέμεινε και να καταγράψει την τελευταία αναλαμπή του Βυζαντίου. Ταυτόχρονα περιγράφει με γλαφυρότατο τρόπο την περιπλάνησή του, στην Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, και την Αίγυπτο. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Χριστιανοί στις χώρες αυτές, οι πόλεμοι, το Ισλάμ, σχολιάζονται με ευθυκρισία από τον συγγραφέα, που συνδυάζει την ταξιδιωτική λογοτεχνία, με θεολογικό και πολιτικό σχολιασμό.
Άλλα βιβλία του Νταλρίμπλ: “Στα βήματα του Μάρκο Πόλο” (“In Xanadu”, 1989) , “City of Djinns: A year in Delhi” (1994), “White Mughals: love and betrayal in eighteenth-century India” (2002).