Σύντομη βιβλιοπαρουσίαση
Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο που συγκινεί και εμπνέει τον αναγνώστη, είναι το ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΛΟΥΜ, Μικρό Συναξάρι, από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (κατά κόσμον Αντρέι Μπορίσοβιτς Μπλουμ), γνωστός από τα πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί και στην χώρα μας, διηγείται σε 119 σελίδες την ζωή του από τα παιδικά του χρόνια (γεννήθηκε το 1914), μέχρι το 1949 που εγινε ιερέας. Γιος διπλωμάτη, πρόσφυγας εξ αιτίας της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία, περιπλανήθηκε με την οικογένειά του μεταξύ Ελβετίας, Ρωσίας, Περσίας, Ινδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας και Αυστρίας, για να καταλήξει στην Γαλλία μαζί με χιλιάδες Ρώσους εξόριστους.
Οι εμπειρίες του στην περιπλάνησή του, οι ταλαιπωρία του στο σχολείο στην Γαλλία, η άρνηση της Εκκλησίας στην πρώτη εφηβεία του, περιγράφονται με εξομολογητική ευθύτητα.
Ιδού ένα δείγμα: «Κάθισα λοιπόν να διαβάσω. (Την Καινή Διαθήκη) Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πιστέψετε τα λόγια μου διότι αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί […] Καθόμουν και διάβαζα αργά (γιατί η γλώσσα δεν μου ήταν οικεία) και ανάμεσα στην αρχή του πρώτου και στην αρχή του τρίτου κεφαλαίου, ένιωσα ξαφνικά ότι εκεί, στην άλλη άκρη του τραπεζιού στεκόταν ο Χριστός. Ήταν τόσο έντονη η αίσθηση αυτή όπου έπρεπε να σταματήσω το διάβασμα και να κοιτάξω. Κοιτούσα για αρκετή ώρα και δεν έβλεπα τίποτα. Ούτε άκουγα ούτε αισθανόμουν οτιδήποτε. Μα ακόμα και όταν κοίταζα ίσια μπροστά μου προς το μέρος όπου δεν υπήρχε κανένας που να μπορώ να δω, είχα ακόμα την ίδια ζωηρή αίσθηση πως ο Χριστός, χωρίς καμιά αμφιβολία, στεκόταν εκεί… Βγήκα έξω και περπάτησα σαν να βρισκόμουν σε ένα μεταμορφωμένο κόσμο, κοιτάζοντας τον καθένα που προσπερνούσα και σκεπτόμενος: Ο Θεός σας δημιούργησε από αγάπη! Σας αγαπάει! Είσαι ο αδερφός μου…».
Ένα βιβλίο που θα πρέπει όλοι να διαβάσουμε…