ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Στα Άρθρα by taxiarhes-moschato

 

Μέσα στο στενάχωρο κλίμα των ημερών, μια χαρμόσυνη είδηση: Ο μακαριστός γέροντας Ιουστίνος Πόποβιτς, ανακηρύχτηκε νέος Άγιος της εκκλησίας μας. Κατά τήνδιάρκεια της συνεδρίας της Πέμπτης, 29 Απριλίου 2010, η Σύνοδος τής  Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας, κατέταξε στα δίπτυχα τον Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Πόποβιτς (1894 – 1979) και τον ηγούμενο της Μονής Ντάιμπαμπε του Μαυροβουνίου , Συμεών Πόποβιτς (1854 – 1941). 
Η Σύνοδος της Ιεραρχίας τής  Σερβικής Εκκλησία αποφάσισε η μνήμη του Αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Πόποβιτς να τιμάται στις 14 Ιουνίου  και του ηγουμένου Συμεών στις 1 Απριλίου.

Οι άνθρωποι καταδίκασαν το Θεό σε θάνατο, ο Θεός όμως δια της αναστάσεώς Του «καταδικάζει» τους ανθρώπους σε αθανασία.
Για τα χτυπήματα τους ανταποδίδει τους εναγκαλισμούς, για τις ύβρεις τις ευλογίες, για τον θάνατο την αθανασία.
Ποτέ δεν έδειξαν οι άνθρωποι τόσο μίσος για τον Θεο, όσο όταν τον σταύρωσαν, και ποτέ δεν έδειξε ο Θεός τόση αγάπη προς τους ανθρώπους, όση όταν ανέστη.
Οι άνθρωποι θέλησαν να καταστήσουν τον Θεό θνητό, αλλά ο Θεός δια της αναστάσεώς Του κατέστησε τους ανθρώπους αθάνατους.
Δια της αμαρτίας ο άνθρωπος έγινε θνητός και πεπερασμένος, δια της αναστάσεως του Θεανθρώπου γίνεται αθάνατος και αιώνιος. Και δια τούτο, άνευ της αναστάσεως του Χριστού δεν θα υπήρχε ο χριστιανισμός.
Μεταξύ των θαυμάτων, η ανάσταση είναι το μεγαλύτερο θαύμα. Όλα τα άλλα πηγάζουν από αυτό και συνοψίζονται σ  αὐτό.
Από αυτό πηγάζουν η πίστη και η αγάπη και η ελπίδα και η προσευχή και η θεοσέβεια.
Αυτό είναι εκείνο το οποίο ουδεμία άλλη θρησκεία έχει, αυτό είναι εκείνο το οποίο ανυψώνει τον Κυριο υπεράνω όλων των ανθρώπων και των Θεών.
Όλη η ιστορία του χριστιανισμού, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ιστορία ενός και μοναδικού θαύματος, του θαύματος της του Χριστού αναστάσεως, το οποίο συνεχίζεται διαρκώς σε όλες τις καρδιές των χριστιανών από μέρα σε μέρα και από έτος σε έτος, από αιώνα σε αιώνα μέχρι της Δευτέρας παρουσίας.
Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Για τον βίο του Αγίου διαβάστε  ἐδῶ